Providers: KPN frustreert uitrol adsl2

Donderdag, 4 november 2004 - Volgens concurrenten frustreert KPN de uitrol van adsl2. Dit omdat het telecombedrijf de voorkeur zou geven aan een andere internettechnologie.

Door Wilbert de Vries

Diverse aanbieders experimenteren al met adsl2, het snellere broertje van de huidige internettechnologie. De providers kunnen echter niet met de technologie aan de slag omdat KPN nog in 'verkennende fase' zit en zich voor zijn eigen netwerk niet wil vastpinnen op ťťn specifieke technologie. De concurrentie moet dus wachten.

"Wij hebben inderdaad een discussie met KPN over het gebruik van adsl2 en adsl2+", bevestigt Arthur van den Ende, commercieel directeur van internetaanbieder Bbned.

"Wij moeten afspraken maken met KPN om de nieuwe technologieŽn te kunnen bieden, maar KPN vertraagt de boel. Of dat opzettelijk is weten we niet."

Keuze

Hoewel de markt er volgens Van den Ende klaar voor is, is KPN dit nog niet. Het telecombedrijf zegt momenteel de mogelijkheden van adsl2, adsl2+ en vdsl (very high speed digital subscriber line) te onderzoeken en nog geen keuze te hebben gemaakt.

Juist deze 'traagheid' frustreert aanbieders als Bbned en Tiscali, die graag met adsl2 aan de slag willen. "KPN is de beheerder van het kopernetwerk", zegt Van den Ende. "Het is niet zo moeilijk, de technologie is er en het netwerk is er klaar voor. Waar wachten we dan op?"

Het wachten is in dit geval dus op KPN, dat als beheerder van het kopernetwerk aanbieders als Bbned, Tiscali en Versatel toestemming moet geven technologieŽn als adsl2 en adsl2+ via zijn netwerk aan te bieden.

Omdat KPN alle technische mogelijkheden voorlopig openhoudt, wil het telecombedrijf andere aanbieders geen toestemming geven met adsl2 via zijn netwerk aan de slag te gaan.

Overlap

Naar verluidt heeft dit te maken met de vermeende technische overlap tussen adsl2 en vdsl. Beide technologieŽn maken gebruik van het spectrum tussen de 1,2 MHz en 1,3 MHz. Indien KPN de uitrol van adsl2 op zijn netwerk zou toestaan, zou dit kunnen betekenen dat de telco mogelijk zelf niet met vdsl aan de slag kan.

"Voor zover wij weten is KPN bezig met vdsl", zegt Jeroen Millenaar, productmanager van Tiscali ADSL. "Als KPN met vdsl komt, kunnen wij geen adsl2 in de markt zetten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor ons, maar ook voor andere aanbieders."

Frustrerend

Ook Versatel, dat eveneens de mogelijkheden voor adsl2 onderzoekt, vindt dat KPN de boel onnodig traineert. "Dat is altijd frustrerend", zegt Anoeska van Leeuwen van Versatel. "We zijn helaas inmiddels wel wat gewend, want het gaat bij KPN nooit zo snel als je zou willen."

Volgens Van Leeuwen is dit niet voor het eerst dat KPN al dan niet bewust de gang van zaken remt.
"Dit is typisch oud monopolistengedrag. Iedere vertraging is er een teveel en niet in het belang van de internetter."

"Onderzoek heeft al uitgewezen dat adsl2 en adsl2+ geen bezwaren opleveren met het gebruik van de huidige koperlijnen. Zoals we inmiddels gewend zijn, neemt KPN ruim de tijd om dit nogmaals te onderzoeken."

Duidelijkheid

KPN laat bij monde van woordvoerder Rinus Potman weten dat de knoop op korte termijn wordt doorgehakt. "Binnen enkele maanden is duidelijk met welke technologie wij verdergaan. Als we kiezen voor adsl2, kunnen ook onze concurrenten met deze technologie aan de slag."


Bron: Webwereld

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina