Senaat: spreekverbod voor Donner over bewaarplicht

Donderdag 2 juni 2005 - De Eerste Kamer heeft minister Piet Hein Donner (Justitie) verboden om donderdag deel te nemen aan het overleg met zijn Europese collega's over de bewaarplicht.

Door Maarten Reijnders

Donner moet eerst naar de Eerste Kamer komen om de bewaarplicht met de bijzondere commissie voor de JBZ-raad (de raad van ministers van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken) te bespreken. Dat heeft de commissie woensdag besloten, zo meldt het ANP.

Op de site van de Eerste Kamer staat dat de senaatscommissie op 21 juni een mondeling overleg zal hebben met de minister over de bewaarplicht.
Tot die tijd mag Donner van de Eerste Kamer niet deelnemen aan de beraadslagingen over dit onderwerp. Met andere woorden: op de JBZ-raad die voor donderdag 2 juni in Luxemburg staat gepland, moet Donner over dit onderwerp zijn mond houden.

Het verzet van de Senaat is een tegenvaller voor Donner. Een groter probleem voor de bewindsman is dat de Tweede Kamer donderdag stemt over enkele moties over de bewaarplicht. Als die worden aangenomen, wordt Donner gedwongen om de voorstellen op de JBZ-raad voorlopig tegen te houden.

De Tweede Kamer uitte vorige week ook al forse kritiek over de voortvarendheid waarmee Donner bij de bewaarplicht te werk wil gaan. Tijdens een kamerdebat drongen SP, GroenLinks en het CDA er bij de minister op aan om eerst eens de noodzaak van een bewaarplicht aan te tonen.

De plannen om het bel- en internetgedrag van alle Europese burgers op te slaan, stuiten op flink verzet. Volgens de tegenstanders van de bewaarplicht betekenen de voorstellen een inbreuk op de privacy van onschuldige burgers. Ook zal de verplichte opslag van verkeersgegevens leiden tot hoge kosten voor internetaanbieders.Bron: Webwereld

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina